24 marca

OFERTA WYPOCZYNKU

12 Marca

Jawność wynagrodzeń. Związki za, biznes przeciw !!!

Unia Europejska chce, aby wynagrodzenia w krajach członkowskich były jawne. Nową dyrektywę popierają związki zawodowe. Przeciwko rewolucji są organizacje pracodawców.

Celem nowej dyrektywy, którą planuje wprowadzić unia Europejska jest zrównanie płac kobiet i mężczyzn, zajmujących te same stanowiska. Przepisy przewidują, że osoba pracująca w danej firmie będzie znała średnie zarobki innych jej pracowników. Jeśli poczuje się dyskryminowana, będzie mogła domagać się zadośćuczynienia.
Małe firmy będą informować o pensjach tylko na wyraźną prośbę pracownika. Z kolei duże mają co roku publikować raporty płacowe.
W poniedziałek minął termin, w którym polskie związki zawodowe i organizacje pracodawców miały złożyć opinie w sprawie planowanej zmiany. Jak się okazało, budzą one sporo wątpliwości.

8 Marca

Z okazji Dnia Kobiet, wszystkim Paniom życzymy spełnienia wszelkich marzeń.

Zarząd Związku Zawodowego OPZZ

Płaca Minimalna 2021 - zmiany pracy nocnej. Oto nowe wyższe dodatki i odprawy

W 2021 roku najniższe wynagrodzenie za pracę na pełnym etacie będzie wynosić 2800 złotych brutto, czyli 1 920,62 zł. Wraz ze wzrostem najniższej krajowej wzrosną także dodatki czy odprawy. Zobaczcie, jak się zmienią. Ustawowo od minimalnego wynagrodzenia za pracę zależy wiele dodatków związanych z pracą, ale nie tylko – np. składki ZUS przedsiębiorców czy mandaty. Zobaczcie, szczegóły w powyższej galerii.

czyaj więcj na:

PRACODAWCY: PŁACA MINIMALNA MUSI BYĆ TRZYMANA W RYZACH

Organizacje przedsiębiorców chcą, by płaca minimalna wynosiła 50 proc. średniego wynagrodzenia i nie przekraczała tego poziomu, bo zwłaszcza w kryzysie jest to - ich zdaniem - groźne dla gospodarki. Z kolei według związku zawodowego OPZZ można tak zwiększać płacę minimalną, by ten wzrost nie był nadmiernym kosztem dla firm, czyli poprzez obniżkę klina podatkowego.

- Płaca minimalna była w ostatnich latach ustalana w oderwaniu od parametrów gospodarczych, które są zapisane w ustawie o płacy minimalnej. W roku 2021, w trakcie trwającego kryzysu, jej wysokość ma przekroczyć 53 proc. płacy średniej. Tym samym przebije poziom 50 proc. ustalony w ramach konsensusu społecznego w latach poprzednich. To niepożądana i groźna dla gospodarki sytuacja - uważa Rada Przedsiębiorczości, skupiająca dziewięć organizacji pracodawców.